słony, słodki, kwaśny, gorzki - standard
umami - gratis
tłusty - nowość

siódmy - poczujesz, gdy przymkniesz oczy

niedziela, 27 kwietnia 2014

Wytrawny czekoladowiec

Jeśli nie masz czasu/zdrowia/ochoty*, żeby godzinami przesiadywać w kuchni, a bardzo zachce ci się czegoś stosunkowo słodkiego, to jest to przepis dla ciebie. Idealny będzie również na przesilenie wiosenne, chandrę tudzież doła, nieszczęśliwe zakochanie oraz inne dolegliwości stanu kobiecego. Ewentualnie do zupełnie innych celów. Megaczekoladowy, wytrawny, bez pieczenia, przygotowuje się w kilkanaście minut, a smak ciągnie się po podniebieniu jeszcze długo po degustacji. Z dobrą kawą stanowi całość doskonałą.

*) niepotrzebne skreślić



Składniki:

spód
  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych (200 g)
  • 100 g płatków owsianych
  • kostka masła (200 g)
  • 2 łyżki kakao
krem czekoladowy - ganache
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 1/4 łyżeczki soli
biała czekolada



Wykonanie:

1. Ciasteczka owsiane rozkruszyć, dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi, kakaem i miękkim masłem. Masą wykleić dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując niewielki rant, schłodzić w lodówce.

2. Przygotować ganache: czekoladę rozpuścić na parze, śmietankę delikatnie zagotować w osobnym garnku. Połączyć jedno z drugim, energicznie mieszając, dodać szczyptę soli. Wystudzić i włożyć do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.

3. Gotowy krem wyłożyć na przygotowany spód, udekorować wiórkami białej czekolady.


1 komentarz: