Mało która rzecz zrobiona własnoręcznie smakuje tak dobrze, jak chleb. Prosty przepis i naprawdę niski nakład pracy potrzebny do jego realizacji, sprawia, że nawet osobnicy mniej sprawni kulinarnie poradzą sobie z produkcją domowego pieczywa bez większego problemu. Zachwycając przy okazji resztę domowników.
Rozczyn:
- 5 łyżek mąki żytniej
- 0,5 litra letniej wody
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- około 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- słonecznik lub kminek do posypania
- masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
Proporcje na około dwie formy chlebowe o długości ok. 30 cm.
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Do przygotowanego wcześniej rozczynu dodać mąkę pszenną, rozpuszczone drożdże, sól. Wyrabiać ciasto w misce około 5 minut, do momentu, kiedy swobodnie odchodzi od ręki - w razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
3. Formę do chleba wysmarować masłem i obsypać mąką. Nałożyć ciasto do połowy wysokości foremki, przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Nagrzać dolną i górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C.
5. Wyrośnięte ciasto lekko naciąć wzdłuż, wysmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać słonecznikiem lub kminkiem.
6. Piec około 40 minut. Jeśli góra zbyt się spiecze, przykryć folią aluminiową i piec do upłynięcia czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz