słony, słodki, kwaśny, gorzki - standard
umami - gratis
tłusty - nowość

siódmy - poczujesz, gdy przymkniesz oczy

sobota, 26 kwietnia 2014

Chleb prosty

Mało która rzecz zrobiona własnoręcznie smakuje tak dobrze, jak chleb. Prosty przepis i naprawdę niski nakład pracy potrzebny do jego realizacji, sprawia, że nawet osobnicy mniej sprawni kulinarnie poradzą sobie z produkcją domowego pieczywa bez większego problemu. Zachwycając przy okazji resztę domowników.





Rozczyn:
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 0,5 litra letniej wody
Mieszamy mąkę z wodą i odstawiamy na 12 godzin.


Ciasto:
  •  1 kg mąki pszennej
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • słonecznik lub kminek do posypania
  • masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
Proporcje na około dwie formy chlebowe o długości ok. 30 cm.

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. 
2. Do przygotowanego wcześniej rozczynu dodać mąkę pszenną, rozpuszczone drożdże, sól. Wyrabiać ciasto w misce około 5 minut, do momentu, kiedy swobodnie odchodzi od ręki - w razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 
3. Formę do chleba wysmarować masłem i obsypać mąką. Nałożyć ciasto do połowy wysokości foremki, przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. 
4. Nagrzać dolną i górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C.
5. Wyrośnięte ciasto lekko naciąć wzdłuż, wysmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać słonecznikiem lub kminkiem.
6. Piec około 40 minut. Jeśli góra zbyt się spiecze, przykryć folią aluminiową i piec do upłynięcia czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz