słony, słodki, kwaśny, gorzki - standard
umami - gratis
tłusty - nowość

siódmy - poczujesz, gdy przymkniesz oczy

wtorek, 1 kwietnia 2014

Piramidalna... ryba

Czasem tak bywa, że się nam coś wydaje, a okazuje się, że niezupełnie, że całkiem na odwrót, że nieprawda, że ogólny zonk. Ostatnio wydawało mi się, że potrafię usmażyć rybę na patelni grillowej. Może i potrafię, ale nie za każdym razem. Dodatkowo akurat przy pstrągu łososiowym wydawało mi się, że palnik na kuchence nastawiłam na 2 a nie na 3. Co w tym wypadku było o tyle istotne, że skóra przystojnej ryby potraktowana zbyt wysoką temperaturą nie zdzierżyła i całym swym jestestwem przytuliła się do patelni tak, że trzeba było ją odrywać siłą. A trochę pary w rękach mam. Następstwem tego działania było niestety dokumentne rozczłonkowanie mięsa i moja prawie czarna rozpacz, bo miało być tak fajnie, a tu bęc. Na szczęście Pani Kreatywność chyba odrobinę czuwała nade mną i przejęła stery w odpowiednim momencie.



Składniki dla dwóch osób:

  • 2 filety pstrąga łososiowego
  • 1 opakowanie brązowego ryżu
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • garść kiełków stir fry
  • 2 marchewki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • masło
  • olej rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron
  • sól, cukier
Zaczynamy od brązowego ryżu, bo gotuje się akurat tyle, ile potrzeba na przygotowanie reszty. Rybę oskrobujemy z łusek, myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy solą, skórką cytrynową i odrobiną pieprzu cytrynowego, odkładamy na bok na chwilę. 
Marchewkę myjemy, pozbywamy się skórki i obieraczką ścinamy na wstążki. Przyprawiamy odrobiną oleju, soku cytrynowego, solą i ewentualnie szczyptą cukru.
Kiełki stir fry smażymy krótko na nie za dużej ilości masła i delikatnie solimy.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy rozgnieciony czosnek i przepłukane i osączone liście szpinaku, mieszamy kilka minut, dodajemy sól, odstawiamy.
Patelnię grillową nagrzewamy do odpowiedniej temperatury (hmm) i smażymy rybę kilka minut, przewracając ją tylko raz.
W metalowym pierścieniu (może to być wycięta puszka) układamy warstwę ugotowanego ryżu, rozkawałkowaną rybę, szpinak i kiełki. Zdejmujemy pierścień i piramidka gotowa. Całość można jeszcze posypać odrobiną pieprzu cytrynowego, a surówka z marchwi fajnie uzupełni to danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz