słony, słodki, kwaśny, gorzki - standard
umami - gratis
tłusty - nowość

siódmy - poczujesz, gdy przymkniesz oczy

niedziela, 1 grudnia 2013

Błyskawiczne brownie z pistacjami

Szybki przepis na niedzielne ciasto, bez zbędnego owijania w słowa, bo pisałabym dłużej, niż się je piecze ;)






























Składniki:
  • kostka masła (200 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 6 jajek
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść pistacji
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Dwie tabliczki czekolady i masło rozpuszczamy na parze w garnku, który wstawiamy w większy garnek. Do większego garnka wlewamy wodę do ok. 1/4 wysokości i ustawiamy na kuchence, gdy woda zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszamy ogień maksymalnie do połowy, aby się nie poparzyć. Czekolada z masłem powinna się rozpuścić w ciągu kilku minut. Studzimy, dodajemy całe jaja, mieszamy. Teraz dodajemy suche składniki - mąkę, cukier i sól. Szybko i nie bardzo dokładnie mieszamy - składniki powinny się ledwo połączyć. Masę wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Posypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi pistacjami. Pieczemy około 20 minut w 180-200 st. C. Jeśli w środku będzie lekko niedopieczone - tym lepiej :)


































7 komentarzy:

  1. mniam, pyszne brownie z jeszcze pyszniejszymi pistacjami, obłędne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. z pistacjami ! <3 zakochałam się :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie słodkiego i słonego - jak dla mnie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niebanalne połączenie - czekolada + pistacje, mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada w każdej postaci-jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, z pistacjami musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pistacje i czekolada...i jak tu się nie zakochać :))

    OdpowiedzUsuń