Taka sytuacja. Wieczór chyli się ku upragnionemu końcowi. Wszystkie sprawy codzienno-przyziemne ogarnięte. Gonitwa zakończona. Okolice godziny 23, ja w szlafroku, z maseczką na tak zwanym obliczu, zmierzająca do
ostatniego punktu napiętego grafiku, jakim jest zalegnięcie w
łóżku oraz dokładne i długotrwałe oglądanie wewnętrznej powierzchni powiek. Znaczy tak mi się wydaje. Do momentu, kiedy przysypiające w łóżku dziecko ziewającym tonem oświadcza, że jutro obiecał zanieść do szkoły ciasto. T a k. C i a s t o. N a j u t r o r a n o. Nie, nie przesłyszałam się. Dzień Kobiet, dziewczyny będą czekać. Obiecał.
Cóż robić.
<#$%&@>
...
<#$%&@>
...
Babeczki może.
Cytrynowe.
<szybki przegląd lodówki i szafek kuchennych>
<szybki przegląd lodówki i szafek kuchennych>
Tak.
Składniki:
babeczki
Realizacja:
1. Delikatnie roztapiamy w garnku i studzimy masło.
2. Odmierzamy i przesiewamy mąkę, którą mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i otartą skórką z cytryny.
Składniki:
babeczki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g masła
- 4 jajka
- otarta skórka z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Realizacja:
1. Delikatnie roztapiamy w garnku i studzimy masło.
2. Odmierzamy i przesiewamy mąkę, którą mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i otartą skórką z cytryny.
3. Jogurt mieszamy z ostudzonym masłem i jajkami.
4. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia, nie za długo.
5. Formę do muffinek (12 sztuk) wykładamy papilotkami i rozlewamy masę.
6. Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Podczas pieczenia przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z wyciśniętym i przelanym przez drobne sitko sokiem z cytryny. Jeśli jest za gęsty, dodajemy więcej soku (lub przegotowanej wody), jeśli za rzadki - więcej cukru.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
4. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia, nie za długo.
5. Formę do muffinek (12 sztuk) wykładamy papilotkami i rozlewamy masę.
6. Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Podczas pieczenia przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z wyciśniętym i przelanym przez drobne sitko sokiem z cytryny. Jeśli jest za gęsty, dodajemy więcej soku (lub przegotowanej wody), jeśli za rzadki - więcej cukru.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Następnie kucharz obchodzi się smakiem i idzie spać.
Honor małego mężczyzny uratowany, dziewczęta zachwycone oraz wniebowzięte.
Kochamy Dzień Kobiet. Tak. :)
Honor małego mężczyzny uratowany, dziewczęta zachwycone oraz wniebowzięte.
Kochamy Dzień Kobiet. Tak. :)
To Ci synek zrobił niespodziankę :)
OdpowiedzUsuńSpecjalizuje się w tej dziedzinie ;)
Usuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html
Polecam spróbować, są pyszne :) Dziękuję za zaproszenie :)
Usuńbardzo podoba mi się Twój blog dlatego też chciałabym Cię nominować do Liebster Bloga Award.Szczegóły na mim blogi. P.S. Gratuluję przepięknych zdjęć kulinarnych:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń